Thursday, September 4, 2008

Nasi Kerabu Mama

nasi putih, telur masin, sambal kelapa, kerabu (kacang panjang, mentimun, daun pegaga, daun kesum, kacang botor, daun salad, daun kobis), kuah tumis, budu



Nasi Kerabu (10 orang makan)
Hidangan utama
- nasi putih
- sambal kelapa
- kerabu
- kuah tumis
- budu



Lauk pauk (pick & choose)
. keropok
. daging bakar @ daging goreng garam kunyit
. ikan goreng tepung (selar kuning, kembung atau tenggiri)
. bawang putih jeruk
. ayam percik @ ayam goreng biasa @ ayam goreng perap kicap
. solok lada
. telur asin


Resipi2

Sambal Kelapa
- kelapa diparut putih @ biasa - digoreng garing, kemudian ditumbuk @ dikisar halus sedikit
- ikan kembung - dibakar, kemudian dibuang tulang & kulit, isi ditumbuk sedikit agar berderai
- 1 bawang besar (belah 2 @ 4) dimayam halus
- sedikit garam
- gaul semua sekali - kelapa goreng, isi ikan bakar, bawang besar & garam.
*lagi banyak isi ikan lagi sedap


Kuah Tumis
Bahan2:
- bawang merah 1/2 kilo + 3 biji bawang besar kuning + 1 ulas bawang putih. dikupas kulit, dibasuh & dikisar
- cili boh - 1.5 sudu besar atau lebih ikut citarasa
- santan dari 3-4 biji kelapa. perah santan pekat dulu, kemudian masukkan 2 cawan air & perah santan cair
- minyak untuk menumis
- serai 3 batang diketuk
- 2-3 asam keping
- gula, garam

Cara2:
1. panaskan minyak & tumis kisaran bawang & lada tadi hingga garing (api sederhana), masukkan gula skit je 'to caramalise', tumisan nampak merah skit.
2. masukkan santan pekat & tumis hingga pecah minyak
3. masukkan santan cair (setakat yang mahu) & tumis hingga pecah minyak
4. masukkan serai, garam & asam keping
5. setelah cukup rasa, keluarkan asam keping


Kerabu (tak perlu ada semua)
- salad pokok
- kobis sedikit
- kacang panjang
- bungan kantan (sikit)
- mentimun
- tauge (buang ekor/akar)
- daun kesum (sikit je, kalau banyak - pahit)
- pucuk daun kari
- daum pegaga
= semua dihiris ikut citarasa - halus @ kasar


Daging bakar
- ketulan daging diperap dengan kunyit hidup & garam utk beberapa jam. kemudian dibakar & dihiris untuk hidangan
ATAU
- hirisan daging diperap garam kunyit & dogoreng
** lauk asli ialah daging bakar


Ikan goreng tepung
- tepung beras
- air
- bawang putih 1-2, ketumbar & jintan ditumbuk halus
- garam
- gaul rata & celupkan ikan sebelum digoreng



Selamat Mencuba :o)

No comments: