nasi putih, telur masin, sambal kelapa, kerabu (kacang panjang, mentimun, daun pegaga, daun kesum, kacang botor, daun salad, daun kobis), kuah tumis, budu
Nasi Kerabu (10 orang makan)
Hidangan utama
- nasi putih
- sambal kelapa
- kerabu
- kuah tumis
- budu
Lauk pauk (pick & choose)
. keropok
. daging bakar @ daging goreng garam kunyit
. ikan goreng tepung (selar kuning, kembung atau tenggiri)
. bawang putih jeruk
. ayam percik @ ayam goreng biasa @ ayam goreng perap kicap
. solok lada
. telur asin
Resipi2
Sambal Kelapa
- kelapa diparut putih @ biasa - digoreng garing, kemudian ditumbuk @ dikisar halus sedikit
- ikan kembung - dibakar, kemudian dibuang tulang & kulit, isi ditumbuk sedikit agar berderai
- 1 bawang besar (belah 2 @ 4) dimayam halus
- sedikit garam
- gaul semua sekali - kelapa goreng, isi ikan bakar, bawang besar & garam.
*lagi banyak isi ikan lagi sedap
Kuah Tumis
Bahan2:
- bawang merah 1/2 kilo + 3 biji bawang besar kuning + 1 ulas bawang putih. dikupas kulit, dibasuh & dikisar
- cili boh - 1.5 sudu besar atau lebih ikut citarasa
- santan dari 3-4 biji kelapa. perah santan pekat dulu, kemudian masukkan 2 cawan air & perah santan cair
- minyak untuk menumis
- serai 3 batang diketuk
- 2-3 asam keping
- gula, garam
Cara2:
1. panaskan minyak & tumis kisaran bawang & lada tadi hingga garing (api sederhana), masukkan gula skit je 'to caramalise', tumisan nampak merah skit.
2. masukkan santan pekat & tumis hingga pecah minyak
3. masukkan santan cair (setakat yang mahu) & tumis hingga pecah minyak
4. masukkan serai, garam & asam keping
5. setelah cukup rasa, keluarkan asam keping
Kerabu (tak perlu ada semua)
- salad pokok
- kobis sedikit
- kacang panjang
- bungan kantan (sikit)
- mentimun
- tauge (buang ekor/akar)
- daun kesum (sikit je, kalau banyak - pahit)
- pucuk daun kari
- daum pegaga
= semua dihiris ikut citarasa - halus @ kasar
Daging bakar
- ketulan daging diperap dengan kunyit hidup & garam utk beberapa jam. kemudian dibakar & dihiris untuk hidangan
ATAU
- hirisan daging diperap garam kunyit & dogoreng
** lauk asli ialah daging bakar
Ikan goreng tepung
- tepung beras
- air
- bawang putih 1-2, ketumbar & jintan ditumbuk halus
- garam
- gaul rata & celupkan ikan sebelum digoreng
Selamat Mencuba :o)
- daum pegaga
= semua dihiris ikut citarasa - halus @ kasar
Daging bakar
- ketulan daging diperap dengan kunyit hidup & garam utk beberapa jam. kemudian dibakar & dihiris untuk hidangan
ATAU
- hirisan daging diperap garam kunyit & dogoreng
** lauk asli ialah daging bakar
Ikan goreng tepung
- tepung beras
- air
- bawang putih 1-2, ketumbar & jintan ditumbuk halus
- garam
- gaul rata & celupkan ikan sebelum digoreng
Selamat Mencuba :o)
No comments:
Post a Comment