Thursday, July 14, 2016

Murtabak mini mama 2016

Set A
Daging kisar digaul dgn rempah kurma.
Mayam bwg merah, bwg putih & halia skit.
Bwg holland - finely diced.
Minyak.

Panaskan minyak & tumis bwg merah, bwg putih & halia hingga layu kuning.
Masukkan bwg besar - goreng hingga layu & masukkan daging kisar.
Gaul rata & goreng hingga kering air daging & daging masak. Kalau masa goreng, kurang bau rempah kurma ... tambahkan rempah.
Masukkan garam skit - secukup rasa tapi jgn masin sgt sb later add salt lagi.
Semua masak - angkat & tapis/tos minyak.

Set B
Bahan2 lain:
Daun bwg chopped - byk
Bwg besar holand - diced finely or kasar ikut citarasa
Eggs (depends on how many murtabak u want to make. An egg for 1 murtabak)
Garam
Gula
Kulit popia frozen size besar

Assembling:

Utk 1 kulit popia besar, mix in a bowl:

2 sb bwg besar
2 sb daun bwg
2 sb daging
1 biji telur
secubit garam & secubit gula - gaul rata semuanya.

Letak inti ditengah sehelai popia & lipat dlm bentuk segiempat.

Panaskan minyak & goreng - bahagian lipat kpd minyak. Cucuk skit dgn garpu. Goreng sampai garing & flip to fry the other side. Angkat & letak atas kerta tisu - less oily.

Boleh buat 2 lapis.

Buat 2nd mixture. Letak ditengah popia. Ambk the 1st popia & letak atas 2nd mixture & lipat. Goreng bahagian lipatan dulu. Cucuk2 dgn garpu.

selamat mencuba :)

No comments: