Sunday, June 19, 2016

Kuih sagu @ bronok

1c sagu merah/putih
2.5c air
1/2c gula
1tbsp sirap ros
1 helai daun pandah
Kelapa parut
Garam

- didihkan air
- masukkan sagu
- kacau rata hingga biji putih hampir hilang
- masukkan gula, pandan & sirap ros - gaul rata
- masukkan semua ke dlm bekas & kukus utk 10-15min

Sementara itu ... kelapa parut + sedikit garam dan dikukus. Ini utk elak kuih basi.

Setelah dikukus, basahkan bekas/loyang & masukkan sagu tadi. Sejukkan sblm diletak dlm fridge supaya senang dipotong. Gaul dgn kelapa parut & hidang.

* tak perlu kukus. Boleh masak hingga sagu masak
*loyang dibasahkan supaya senang nak keluarkan
*keluarkan daun pandan sblm masuk loyang

Dari blog resipicitarasawan

No comments: