Wednesday, March 12, 2008

Kari ketam & nenas (mama)


3 ekor ketam, dicuci & dikerat 2
Segenggam besar bawang merah & seulas bawang putih, dikisar
Satu sudu besar cili boh @ cili kering dikisar
1 ½ @ 2 sudu besar serbuk kari ikan
Santan ½ kelapa. Diperah 2 kali dgn secawan air setiap kali. Jika hendak yg lemak, santan dari sebiji kelapa.
Nenas hampir masak dihiris jurai atau cube
Garam untuk secukup rasa
Minyak untuk menumis

1. Panaskan minyak
2. Tumis bahan2 kisaran hingga wangi & pecah minyak
3. Masukkan serbuk kari & tumis hingga pecah minyak
4. Masukkan santan, sentiasa kacau & pastikan bahan2 sebati dgn santan
5. Masukkan ketam
6. Masukkan nenas
7. Masukkan garam secukup rasa
8. Kacau perlahan supaya ketan tidak hancur

Buat siang hari utk makan malam, kemanisan air nenas akan meresap & menyedapkan kari.

No comments: