Ikan Asam Pedas Tumis (Resipi Mama) – 2 orang makan
Bahan-bahan: sukatan ikut kuantiti ikan
A.
Ikan tenggiri 2 kpg
Minyak
B.
Bawang merah kecil 10-12 biji
Bawang putih 1 ulas (besar) @ 2 ulas (kecil)
Halia sedikit
Lengkuas lebih dari halia
Lada hitam 10 biji (jika hendak pedas, tambah lagi)
Buah keras 3-4 biji
Lada kering 2 sudu besar (yg telah dikisar)
10 biji, direndam & dikisar
- jika hendak pedas, tambah lagi
C.
Air (jgn cair sangat)
Asam keping 2-3 kpg @ asam jawa secukup rasa
Serai 2 btg diketuk
Daun kesum @ Bunga kantan
Terung
Kacang bende
Garam
1. Bahan-bahan B dikisar halus & ditumis hingga garing & harum
2. masukkan air dan asam keping
3. masukkan serai
4. garam secukup rasa
5. masukkan ikan
6. akhir sekali sayur2an – bende, terung & daun kesum
No comments:
Post a Comment