Wednesday, July 2, 2014

kerutub daging

1 kg daging - rum, bola &@ keting
potong besar2 @ medium sb daging akan kecut

kerisik

bwg merah 1 mgk corelle
bwg putih 4 ulas
lengkuas 6 hiris
halia 1/2in
serai 1
cili boh (nak pedas @ tak)

rempah kerutuk 3-3.5 sudu lauk besar scoop besar

*tumis bahan kisar hingga garing
*masukkan rempah & air skit - tumis hingga garing & pecah minyak
*masukkan daging - kering air daging & pecah minyak
*masukkan santan - jgn tinggalkan hingga masak santan, then kecikkan api utk keringkan kuah skit.
*kuah hampir kering, masukkan kerisik

petua utk melembutkan daging keras, masukkan biji kurma - 1 biji je bg sekilo dgg. masukkan sblm di akhir masakan kalau dgg masih keras. jgn masuk awal kut dgg empuk sblm rempah & santan betul2 masak.



bahagian2 daging:
fillet 
roast - btg pinang
rum
bola
keting 

No comments: