Tuesday, October 25, 2011

Nyonya Asam Daging

source: Hidangan Nyonya Istimewa (Periplus Mini Cookbooks) by Lee Geok Boi

400gm daging (seketul)

2 camca besar minyak


bahan perap:
2 camca besar asam jawa
1/2 camca teh garam


Sos Cili Bawang Putih:
5 cilimerah dibuang biji
2 ulas bwg putih
1 camca besar cuka beras (lime @ lemon juice is ok too)
1/4 camca besar garam
1 camca teh gula


cara memasak:


1. rebus daging hingga empuk, keluarkan & sejukkan.
2. sediakan bahan perap & satukan dgn daging dlm plastik @ bekas. simpan semalam dalam peti sejuk @ utk beberap jam.
3. sediakan sos dgn mengisar lumat semua bahan sos.
4. sebelum memasak, buang asam pd daging. panaskan minyak & goreng daging sehingga kekuningan/garing skit.
5. hiris nipis2 & hidang bersama sos.

No comments: