1. utk kuah ayam percik yg sedap, jgn masukkan air. guna full santan je. mmg kolestrol tinggiiiiiiiiiiiii!
2. 2pot beras = 3org makan.
3. kalau masak ayam, garam gula asam boleh masuk awal2 dgn santan. kalau daging, masuk bahan2 & santan itu lambat. masuk air dulu utk empuk daging. kalau masuk bahan2 itu, daging jadi liat.
4. utk ikan, daging, ayam, seafood to remain fresh dlm freezer & boleh simpan lama, bila balik dari pasar, pakai sarung tangan & lap item2 diatas dgn kitchen tisu supaya kering darah. jgn bg kena air & haba tangan kita - akan kurangkan 'the freshness'. simpan dlm plastik ikut amount sekali makan. contohnya, 1 plastik beg 2-3 ekor ikan kembong. kalau letak byk2, kena defrost semua walhal tak nak guna semua.
5. teh tarik - rebus teh pekat, (op) add hot water + susu pekat + gula (op) + coffeemate.
6. nasi dagang: 6pot = 9-10 org makan
7. 6.5pot = 1kg beras = 10 orang makan ( 2pot=3org makan)
8. beras nasi dagang: sukat pot, tapi & rendam 7hrs sblm dikukus
9. nasi impit mama: beras jasmine or any local rice. 1pot beras + 3pot air.
10 sirap bandung kampung: sirap + susu pekat, bancuh sebati. (sirap > dari susu). tambah ice cube byk2 & cairkan semuanya & mix well. tambah air jika perlu. sirap bandung bandar, jgn tambah air tapi cream soda.
11. sira pisang: buat air gula & daun pandan, garam skiiit, masukkan pisang & pewarna skit.
12. 1 paket bihun + ayam/daging+udang, fishcake/fishball, kucai/sawi/kobis/taugeh (udg kering skit +tumisan) boleh dihidang utk 5 org.
13. utk santan bg kari, 1 cwn air + kelapa parut - sekali perah. buat 3 kali. the 1st 2 dikira santan pekat, yg ketiga, santan cair. utk masakan, masuk the 1st 2 santan. jika perlu je masuk yg ke-3 tapi pastikan ditapis semuanya sambil dicurah ke dlm periuk & jgn tuang dgn hampas sekali.
No comments:
Post a Comment