Thursday, August 9, 2012

srikaya ubi #1


Serikaya Ubi Keledek

Bahan2:

1.    Nissae

a.     3 kerek nissae

b.    Gula 1 senduk sup kecik/senduk nasi

c.    Daun pandan

d.    Air bawah paras longgokan gula – sederhana cair

                                          i.    Variations:

·         Kalau nak cair, tambah air

·         Kalau nak pekat, kurangkan air

e.    Tapis sebelum disejukkan

2.    Ubi keledek diparut

3.    Santan pekat sebiji kelapa

4.    Telur 10 biji

5.    Cengkih

6.    Garam



Cara2:   1 mangkuk corelle penuh nisae, ubi parut & santan

1.    Cairkan, tapis & sejukkan nissae

2.    Adun sebati nissae & telur tapi jangan dikepuk

3.    Masukkan garam secukup rasa (rasa lemak) pd santan

4.    Sebatikan santan dalam adunan nissae & telur

5.    Masukkan parutan ubi

6.    Cengkih

7.    Gaul last sekali, masukkan dalam mangkuk & kukus hingga semua bahagian naik kembang = masak

No comments: