Serikaya
Ubi Keledek
Bahan2:
1.
Nissae
a. 3 kerek nissae
b.
Gula 1 senduk sup kecik/senduk nasi
c.
Daun pandan
d.
Air bawah paras longgokan gula
– sederhana cair
i. Variations:
·
Kalau nak cair, tambah air
·
Kalau nak pekat, kurangkan air
e.
Tapis sebelum disejukkan
2.
Ubi keledek diparut
3.
Santan pekat sebiji kelapa
4.
Telur 10 biji
5.
Cengkih
6.
Garam
Cara2:
1 mangkuk corelle penuh nisae, ubi parut & santan
1.
Cairkan, tapis & sejukkan
nissae
2.
Adun sebati nissae & telur
tapi jangan dikepuk
3.
Masukkan garam secukup rasa
(rasa lemak) pd santan
4.
Sebatikan santan dalam adunan
nissae & telur
5.
Masukkan parutan ubi
6.
Cengkih
7.
Gaul last sekali, masukkan
dalam mangkuk & kukus hingga semua bahagian naik kembang = masak
No comments:
Post a Comment