kuih yg dibuat dari beras pulut, direndam dgn pewarna hijau, dikukus dlm daun pisang, dipotong & disalut dgn kelapa parut dan dimakan dgn gula merah.
kenal tak 'kuih katong'?
kuih yg dibuat dari tepung pulut, dibancuh dgn air, air pandan & sedikiiit je kapur masak. dikacau dlm kuali hingga masak - likat & berkilat. diletakkan dlm acuan @ bekas pyrex empat segi & disejukkan. kemudian, dipotong2 kecil dgn gunting dan disalut dgn kelapa parut & dimakan dgn sirap gula merah, mcm lopes.
kenal tak 'kuih poli'?
hampir2 serupa dgn kuih lopes & kuih katong cuma ia diperbuat dari ubi kayu.
poli:
- 3kg ubi kayu
- pilih yg tiada luka
- dikupas kulitnya & dipotong kecil2
- blend halus dgn sedikit air
- tapis dgn penapis jaring halus
- setelah lama, buang hampir semua air tapisan tapi ambil kanjinya (dan airnya sedikit) yg mendap di dlm mangkuk itu
- masukkan 1/2-1 sudu teh air kapur & gaul rata
- ambil beberapa daun pisang & layurkan.
- potong mcm utk kuih lepat pisang tapi 10x ganda besarnya. buat beberapa helai
- bungkus kisaran ubikayu tadi mcm lepat pisang tapi besar & lebar
- kukus utk 20-25min
- setelah masak, sejukkan.
- parut kelapa, dptkan kelapa parut yg putih, gaulkan dgn sedikit garam
- Utk tak basi, sblm digaulkan dgn garam, kukus sebentar kelapa parut itu.
gula merah (dari kelantan)
- 3 kerek dipatah2kan
- 1 senduk gula putih
- air paras sebelum gula tenggelam
- daun pandan
- masak atas api sederhana hingga semuanya cair & gula masak
- kalau nak pekat @ cair, adjust kuantiti air. seelok2nya, sederhana likat
cara hidang:
- potong ubikayu yg dikukus tadi ikut citarasa; saya potong kiub2 kecik & digaul dlm kelapa parut tadi. mcm buat lopes
- hidangkan dgn gula merah
selamat mencuba! pics coming soon :)
ubi yg dah dibungkus & dikukus
ubi @ poli yg dah dipotong & digaul kelapa
my mother's neighbour/friend (Datin Suwarni) and a few others came by to learn how to make this and she has some pictures of the process. sya takde gambar2 tu and i can't copy without her permission. so then, i'll give you her link, ok. please visit her blog at http://suwarnihassan.blogspot.com/search/label/RESIPI
:)
No comments:
Post a Comment