- Daging cincang/minced
- Rempah kurma
- Bwg merah dihiris
- Bwg putih dihiris
- Bwg besar dicincang
- Bwg putih dicincang
- Daun ketumbar dicincang/hiris sederhana halus
- Kcg peas dari tin (sya tak suka yg frozen, tak sedap rasanya)
- Minyak
- Garam
- Gula
- Kulit popia (or kulit karipap/puff pastry - ikut citarasa)
Cara2:
- Daging di kisar/dicincang & diperap dgn rempah kurma (byk rempah supaya bau rempah kurma) utk 15-20mins
- Panaskan minyak & tumis/goreng bwg merah & bwg putih yg dihiris hingga garing skit
- Masukkan bwg besar & bwg putih yg dicincang - goreng hingga layu
- Masukkan daging & goreng sebati hingga air daging kering & daging masak. Jgn terlalu garing.
- Sambil itu, masukkan garam & gula skit secukup rasa. Kalau kurang ba kurma, tambah rempahya.
- Setelah daging masak & secukup rasa, masukkan kcg peas & daun ketumbar - gaul rata & angkat ke dlm penapis utk sejatkan mbyak skit.
- Setelah sejuk sedikit ... Gulunglah ke dlm popia.
- Goreng popia & hidangkan dgn sos cili @ tomato.
Mama's fav! Mine too ;)
popia yg belum digoreng
inti popia
No comments:
Post a Comment