Sunday, August 5, 2012

Sembosa/samosa/popia Mama

Bahan2:

  • Daging cincang/minced
  • Rempah kurma
  • Bwg merah dihiris
  • Bwg putih dihiris
  • Bwg besar dicincang
  • Bwg putih dicincang
  • Daun ketumbar dicincang/hiris sederhana halus
  • Kcg peas dari tin (sya tak suka yg frozen, tak sedap rasanya)
  • Minyak
  • Garam
  • Gula
  • Kulit popia (or kulit karipap/puff pastry - ikut citarasa)


Cara2:

  1. Daging di kisar/dicincang & diperap dgn rempah kurma (byk rempah supaya bau rempah kurma) utk 15-20mins
  2. Panaskan minyak & tumis/goreng bwg merah & bwg putih yg dihiris hingga garing skit
  3. Masukkan bwg besar & bwg putih yg dicincang - goreng hingga layu
  4. Masukkan daging & goreng sebati hingga air daging kering & daging masak. Jgn terlalu garing.
  5. Sambil itu, masukkan garam & gula skit secukup rasa. Kalau kurang ba kurma, tambah rempahya.
  6. Setelah daging masak & secukup rasa, masukkan kcg peas & daun ketumbar - gaul rata & angkat ke dlm penapis utk sejatkan mbyak skit.
  7. Setelah sejuk sedikit ... Gulunglah ke dlm popia.
  8. Goreng popia & hidangkan dgn sos cili @ tomato.

Mama's fav! Mine too ;)



popia yg belum digoreng


inti popia






No comments: