Wednesday, July 25, 2012

bubur lambuk mama

bubur lambuk

(anggaran: 1 pot beras utk bubur utk 4-5 org as a side dish)


step 1: bahan2 yg diperlu disediakan

cincang bwg besar 2 labu, bahagi 2 bahagian
cincang bwg putih 1 labu
cincang halia 2 hiris
ayam 1 dada cincang
udg 6 ekor cincang

1 biji kelapa utk santan pekat(diperah tanpa air dulu, 2nd time dgn air 3/4cawan 2 kali. tiap perahan santan diletak dlm lain2 bekas. yg pekat diguna dulu, jika tak cukup lemak, tambah bekas yg ke dua & seterusnya. kalau dah cukup, mungkin bekas perahan yg ke3 tak perlu.)

1 pot beras basmathi

daun2 pucuk paku, pucuk paku merah, daun kaduk & daun pucuk manis - ambik daun ajer & pucuk2 muda.
(pucuk paku hijau & merah boleh banyak tapi daun kaduk (kalau byk, rasa pedal) & pucuk manis byk juga - dihiris halus or kasar ikut citarasa)
other veggies: carrot, kobis, kcg panjang - shredded or diced

garam
gula
black & white pepper

air secukup keperluan, 3 pot air utk 1 pot beras & additional air lagi

step 2: cara memasak

- tumis 1/2 bwg besar, semua bwg putih & semua halia.

- masukkan ayam & tumis hingga kering air ayam/ayam masak.

- masukkan udg & goreng sekejap hingga masak.

- masukkan 1 pot beras & 3 pot air - masak hingga nasi masak & lembik/hancur mcm bubur, kalau keras tambah air skit2.

- bila nasi dah masak jadi mcm bubur, masukkan sayur2 & baki bwg besar cincang tadi.

- masukkan santan & kecilkan sedikit apinya. kacau2 hingga santan masak tapi jgn sampai pecah minyak. sambil itu, masukkan garam, gula, white & black pepper secukup rasa.

- adjust rasa & texture. kalau kurang rasa ayam, mskkan 1/2-1 chic cube. mama masukkan bwg grg skit.


- kalau pekat, tambah air atau santan. kalau kurang lemak, tambahkan santan.

- hidang dgn daun bwg, bwg sup & bwg grg & air lada kicap.

- texture bubur ini ikut citarasa masing2. ada yg suka betul hancur mcm bubur, ada yg suka texture tak hancur. adjust lah pd peringkat masak beras/nasi.


beras dimasak menjadi bubur

santan & sayur telah dimasukkan - nearly the end product


selamat mencuba!

No comments: