Asam pedas ayam (terlupa ambik gambar)
1 ekor ayam:
dada dipotong 4 + 1 kepak & drummet, bahagian peha dipotong 3 + drumstick dipotong 2. So, 1 whole chicken gets you 20pcs (less or more depending on its size). Unless you want to cook it as 4 quarters.
Bahan kisaran:
Bwg merah 1 mangkuk sup corelle
Bwg putih 3 ulas
Ciliboh 4-5 sudu besar; tambah lagi jika nak lagi merah @ pedas
Halia 1 inci
Kunyit 1 inci
Lengkuas 10 hiris
Lada hitam 15 biji; tambah jika nak lagi pedas (ditumbuk dulu sebelum masuk dlm kisaran)
Buah keras 2-3 biji (ditumbuk dulu sebelum masuk dlm kisaran)
Bahan2 lain
Serai diketuk/dititik/dibelah 2
Daun kesum
Bunga kantan 2
Air secukup kuah yg diingini (kuah cair/pekat) - saya suka kuah pekat skit
Asam keeping 2
Air asam jawa sebesar 2 ibujari + air & ditapis
Garam
Gula
Notes:
*Asam pedas ikan aje ditambahkan daum kesum, bunga kantan, kcg bende & terung.
*Asam pedas ayam & daging cuma ada daun kesum & bunga kantan
Cara masak:
1. Tumis bahan kisaran hingga garing
2. Masukkan semua perisa – garam, gula, asam jawa & asam keping secukup rasa
a. Bg asam pedas ayam & ikan, perisa di masukkan dulu
b. Bg asam pedas daging, perisa dimasukkan akhir. Daging perlu empuk dulu sebelum dimasukkan garam, gula & asam. Kalau dimasukkan dulu perisa, daging susah nak lembut/empuk.
3. Masukkan ayam & serai. ‘gorengkan’ dlm tumisan hingga air ayam kering & ayam bertukar warna.
4. Masukkan air secukupnya, biar didih & ayam masak empuk
a. Kalau nak kuah pekat, air sedikit aje; kalau nak cair, bykkan airnya
5. Sebelum angkat, masukkan daun kesum & bunga kantan. Pastikan kuah secukup rasa. kalau masam sgt, keluarkan asam jawa. Setelah layu daun kesum & bunga kantan, boleh diangkat & dihidang.
No comments:
Post a Comment