Wednesday, July 25, 2012

asam pedas ayam

Asam pedas ayam (terlupa ambik gambar)


1 ekor ayam:

dada dipotong 4 + 1 kepak & drummet, bahagian peha dipotong 3 + drumstick dipotong 2. So, 1 whole chicken gets you 20pcs (less or more depending on its size). Unless you want to cook it as 4 quarters.



Bahan kisaran:

Bwg merah 1 mangkuk sup corelle

Bwg putih 3 ulas

Ciliboh 4-5 sudu besar; tambah lagi jika nak lagi merah @ pedas

Halia 1 inci

Kunyit 1 inci

Lengkuas 10 hiris

Lada hitam 15 biji; tambah jika nak lagi pedas (ditumbuk dulu sebelum masuk dlm kisaran)

Buah keras 2-3 biji (ditumbuk dulu sebelum masuk dlm kisaran)



Bahan2 lain

Serai diketuk/dititik/dibelah 2

Daun kesum

Bunga kantan 2

Air secukup kuah yg diingini (kuah cair/pekat) - saya suka kuah pekat skit

Asam keeping 2

Air asam jawa sebesar 2 ibujari + air & ditapis

Garam

Gula



Notes:

*Asam pedas ikan aje ditambahkan daum kesum, bunga kantan, kcg bende & terung.

*Asam pedas ayam & daging cuma ada daun kesum & bunga kantan



Cara masak:

1. Tumis bahan kisaran hingga garing

2. Masukkan semua perisa – garam, gula, asam jawa & asam keping secukup rasa

a. Bg asam pedas ayam & ikan, perisa di masukkan dulu

b. Bg asam pedas daging, perisa dimasukkan akhir. Daging perlu empuk dulu sebelum dimasukkan garam, gula & asam. Kalau dimasukkan dulu perisa, daging susah nak lembut/empuk.

3. Masukkan ayam & serai. ‘gorengkan’ dlm tumisan hingga air ayam kering & ayam bertukar warna.

4. Masukkan air secukupnya, biar didih & ayam masak empuk

a. Kalau nak kuah pekat, air sedikit aje; kalau nak cair, bykkan airnya

5. Sebelum angkat, masukkan daun kesum & bunga kantan. Pastikan kuah secukup rasa. kalau masam sgt, keluarkan asam jawa. Setelah layu daun kesum & bunga kantan, boleh diangkat & dihidang.

No comments: