Beryani Pakistan
Bahan2:
1 ekor ayam dipotong 14-16 (dipasar boleh buat)
1.5 paket rempah beryani sindhi @ bombay
1 mangkuk corelle bwg goreng merah
2-3 biji bwg besar kuning dicincang
halia 1/2" dimayam halus
5 biji bwg putih di cincang
1-2 kotak susu low-fat @ full-cream, nak kuah pekat @ cair
2 biji tomato besar - blanched, skin off, deseeded & chopped
½ cekak daun ketumbar dibasuh & dihiris halus
sedikit daun sup & mint – dihiris halus
minyak untuk menumis
air (* kuah adalah combnation air & susu - taknak byk sgt air, nanti kuah cair & tawar)
(garam & gula tak perlu sebab rempah dah cukup perisa)
persediaan:
1. ayam dipotong & dibersihkan
2. siapkan semua bahan2 yg perlu dihiris, dicincang
cara2 memasak:
1. panaskan minyak & masukkan bwg besar - tumis hingga garing - slightly browned/caramelised
2. masukkan bwg putih & halia - tumis hingga naik bau
3. masukkan rempah beryani & sedikit air (suku cawan utk mudah menumis). Takyah tumis sampai garing mcm kari
4. masukkan ayam, gaul rata dlm tumisan. gaul2 sekali sekala hingga air ayam kering & tumisan pecah minyak sekali lagi
5. masukkan hirisan daun2, daun ketumbar, tomato dicincang & bwg goreng - gaul rata
6. masukkan susu - kacau semua bahan sebati, jgn tinggalkan susu sendiri diawal2 ini supaya susu & semuanya sebati
7. kalau ingin kuah byk, tambahkan air @ susu
8. jaga sambil sekali sekala kacau sehingga pecah minyak (sorry, bahasa biasa sikit, tak tahu nak explain mcmana hehehe)
9. bila dah pecah minyak, cukup rasa, ayam dah masak - siap!
optional: masukkan ubi kentang
No comments:
Post a Comment