Karipap sardin intan - Sedap!!
untuk inti:
-----------
1 tin sardin yang besar (kalau boleh cap ayam)
2 sudu besar cili kering yang sudah diblend - kalau u nak pedas taruh lebih
1 bwg besar dipotong kiub halus
2 biji cili merak dihiris halus
5 butir bwg putih ditumbuk halus
8 butir bwg merah ditumbuk halus
untuk doh:
----------
1 tin kecil planta
1 kg tepung gandum
garam secukup rasa
air secukupnys
cara-cara:
-----------
- panaskan minyak dlm kuali dan tumiskan bwg putih dan bwg merah
- selepas kekuningan, masukkan cili boh
- apabila cili sudah agak masak, masukkan bwg besar dan cili merah yang telah dihiris
- masak lagi sehingga agak layu
- perisakan dengan garam secukupnya dan sprinkle kan dengan lada putih
- masukkan sardin beserta dengan the sauce jugak
- hancur2kan with the sudip dan biarkan masak hingga agak garing
- lepas itu angkat and sejukkan ke tepi
- ambik tepung and then masukkan planta
- gaulkan planta and tepung
- masukkan air perlahan perlahan until tepung menjadi doh yang sempurna
- uli lebih kurang 15 - 30 minit untuk pastikan it is soft and fluffy enough
- pas tu make as many medium sized balls daripada doh tu
- biarkan seketika maybe tutup ngan kain muslin wud be good about 1 - 2 hours
- lepas tu, canaikan bebola doh tu tapi jgn sampai terlalu nipis takut koyak bila
taruh inti nanti
- terapkan into round shapes ikut size apa yg u suka
- bubuh inti kat dalam
- kelim kan ia sampai rapi
untuk nak goreng:
-----------------
make sure the minyak is not too panas or ur karipap will look mcm kena demam
campak...ok?
Versi roti gulung:
Ambik roti gardenia, buang tepinya. Kemudian leper/lenyek dgn rolling pin. Letak inti & lipat 3. Tekan hujung tepi dgn garfu. Celup telur bergaram skit & goreng.
No comments:
Post a Comment