Asam pedas cara kampung:
Tumbuk lgkuas,bwg putih, kunyit, bwg merah, halia - rebus Sampai masak bwg - letak Asam, garam, gula skit - masukkan ikan, daun kesum.
****
Asam pedas kuning
Bwg merah 10
Bwg putih 2-3
Halia 2 hiris
Kunyit
Cilipadi
Serai 2 ketuk
Lengkuas byk
Asam kpg
Daun kesum
Bende
Ikan
Garam
Air
Resipi Asam pedas kuning Kelantan
Bwg merah 10
Bwg putih 2-3
Halia 2 hiris
Lengkuas 8-10hiris
Cilipadi 2
-- kisar semua bahan2 di atas
Serai 2btg, belah 2 & diketuk
Asam kpg 2-3
Daun kesum
Kcg Bende
Ikan (kesukaan hati) - tadi sya guna ikan parang & ikan tenggiri - kepala & isi. Semua yg ada dlm peti sb jadi lauk utk tghari & mlm.
Garam
Air secukupnya
Rebus bahan kisar dgn serai & asam keping. Masukkan ikan & daun kesum. Bila ikan dah masak skit, masukkan kcg bende & garam.
Check secukup rasa masam & masin. Sayur masak. Hidang panas2.
Alhamdulillah.
No comments:
Post a Comment