Thursday, October 16, 2014

Asam pedas kuning/singgang kuning ikan kelantan

Asam pedas cara kampung:

Tumbuk lgkuas,bwg putih, kunyit, bwg merah, halia - rebus Sampai masak bwg - letak Asam, garam, gula skit - masukkan ikan, daun kesum.


****


Asam pedas kuning


Bwg merah 10

Bwg putih 2-3

Halia 2 hiris

Kunyit 

Cilipadi

Serai 2 ketuk

Lengkuas byk

Asam kpg

Daun kesum

Bende

Ikan

Garam

Air



Resipi Asam pedas kuning Kelantan 


Bwg merah 10

Bwg putih 2-3

Halia 2 hiris

Lengkuas 8-10hiris

Cilipadi 2

-- kisar semua bahan2 di atas


Serai 2btg, belah 2 & diketuk

Asam kpg 2-3


Daun kesum

Kcg Bende

Ikan (kesukaan hati) - tadi sya guna ikan parang & ikan tenggiri - kepala & isi. Semua yg ada dlm peti sb jadi lauk utk tghari & mlm. 


Garam

Air secukupnya


Rebus bahan kisar dgn serai & asam keping. Masukkan ikan & daun kesum. Bila ikan dah masak skit, masukkan kcg bende & garam.


Check secukup rasa masam & masin. Sayur masak. Hidang panas2. 


Alhamdulillah.

No comments: