1 ekor ayam potong 14
2 paket rempah sindhi/bombay shaan
3 bj bwg besar kuning hiris/mayam halus lagi cantik & senang hancur
1 labu bwg putih kisar/chop/tumbuk halus
1/2 inci halia tumbuk halus
1 cwn bwg goring
5 perdu/pokok daun ketumbar, dua tangkai daun pudina & 2-3 btg daun sup (semua hiris)
4 biji tomato besar (palang bawah tomato, rendam dlm air panas sekejap, angkat - kupas kulit, buang biji & cincang isi tomato)
kentang - potong ikut citarasa. nak guna mentah @ rebus dulu pun boleh
2 atau 3 paket susu cair low fat (bergantung nak kuah cair/pekat)
* info penting #1
resipi ini tak perlu garam, asam, gula or apa2 perisa.
rempah Shan dah sempurna semuanya.
** info #2
ini lauk je ... boleh makan dgn nasi beryani, pilaf, pulao, nasi minyak, butter rice & pelbagai roti
***info #3
rempah Shan boleh didapati di Cold Storage, Jaya supermarket & Giant
CARA:
Panaskan minyak, grg bwg bsr sampai hampir kuning.
Masukkan rempah & gaul sebati.
Tak perlu tumis lama, sekejap je. Terus masukkan ayam & kacau sampai air ayam jd hampir kering - isi ayam berubah warna.
Masukkan tomato cincang, daun2, bwg putih, halia - sebatikan & kemudian masuk susu .
Apabila kuah mendidih masukkan bwg goreng.
Apabila ayam hampir empuk masukkan ubi kentang.
Masaklah sampai ayam empuk & kentang lembut.
Kalau suka banyak kuah tambahkan susu.
Selamat mecuba!
No comments:
Post a Comment