Friday, August 8, 2014

Makaroni bakar (Malaysian style)

1 packet penne or any pasta - rebus aldente 500gm
2 packet daging yg biasa mama sediakan - dikisar
3 bwg besar (kulit kuning) yg medium OR semangkuk corelle bwg merah + 1 bwg besar kuning - dikisar 
2-3 bwg putih
1-1.5" halia (both halia n garlic dikisar sekali dgn bwg)
1tbsp ciliboh (more if want hot)
1 paket kecik rempah kari daging/ayam Adabi - add more if want spicy) 
1/2 - 1cwn air utk empukkan daging
2-3 tbsp of chopped fresh coriander leaves n stalk

Minyak

Salt

Cheese blocks- mozzarella Perfect italiano & cheddar BEQA -  parut & mix equal portion

3 packet susu low-fat, 10-12eggs, salt & pepper - whisk all together (for 500gm of uncooked macaroni)

Optional/additional ingredients - mixed veggies, mushrooms, capsicum
Kalau taknak chunky veggies, puree them & add to the mixture.

Cara buat:
* panaskan minyak, masukkan bwg & lada kisar  - tumis hingga garing & pecah minyak. 

* masukkan rempah Kari & tumis hingga pecah minyak lagi 

* masukkan daging & air skit - masak hingga daging empuk, air kering & minyak naik/pecah minyak lagi. Masukkan daun ketumbar
* Mixture not too thick nor thin. Just enough when add pasta, it isn't runny.

* Masukkan garam secukup rasa

SAMBILAN

Sambil menumis - rebus pasta in salted water - aldente & masukkan ke dlm rencah daging tadi, gaul rata. Check perisanya - cukup masin. Masukkan ke dlm bekas utk bakar & sejukkan sebentar.

* buat egg mixture (eggs, milk, salt & pepper). Tapis sambil tuang ke dlm bekas makaroni tadi & dibakar utk 20-25 minit atau hingga set (guna toothpick or pisau Roti utk check egg mixture dah masak ke blom)

Tips: Kalau egg mixture Dah masak, biasanya boleh nampak minyak naik ke permukaan & tepian makaroni renggang dari bekas bakar. Kalau Blom masak, tutup dgn tinfoil & tambah masa bakar.

* sambil tu parut & mix equal amounts of cheddar & mozzarella.

Sebelum angkat, tabur cheese & bakar till cheese melts & brown's.

* server with salad & cili sauce.

No comments: