potong besar2 @ medium sb daging akan kecut
kerisik
bwg merah 1 mgk corelle
bwg putih 4 ulas
lengkuas 6 hiris
halia 1/2in
serai 1
cili boh (nak pedas @ tak)
rempah kerutuk 3-3.5 sudu lauk besar scoop besar
*tumis bahan kisar hingga garing
*masukkan rempah & air skit - tumis hingga garing & pecah minyak
*masukkan daging - kering air daging & pecah minyak
*masukkan santan - jgn tinggalkan hingga masak santan, then kecikkan api utk keringkan kuah skit.
*kuah hampir kering, masukkan kerisik
petua utk melembutkan daging keras, masukkan biji kurma - 1 biji je bg sekilo dgg. masukkan sblm di akhir masakan kalau dgg masih keras. jgn masuk awal kut dgg empuk sblm rempah & santan betul2 masak.
bahagian2 daging:
fillet
roast - btg pinang
rum
bola
keting
No comments:
Post a Comment