1kg daging dipotong tebal & besar skit. (kalau zaman nenek sya, dipotong sebesar tapak tgn & setebal seinci setengah)
bahan2 kisaran:
1 mangkuk corelle bwg merah
2 ulas bwg putih
6-7 hiris lengkuas
3 hiris halia
1 btg serai
~ semua dikisar bersama hingga halus
panaskan minyak & tumiskan kisaran bersama 2 sudu besar ciliboh (kalau nak pedas skit, tambahkan ciliboh)
setelah pecah minyak, masukkan 3 1/2 - 4 sudu rempah kerutub daging & tumis hingga garing/pecah minyak
- itu Rempah loose. Kak sya guna Sepeket Rempah kerutub adabi + 1tbsp serbuk kari daging.
masukkan santan dari 2 biji kelapa yg diperah 2-3x dgn 2 cwn air aje (santan pekat)
masukkan santan dari 2 biji kelapa yg diperah 2-3x dgn 2 cwn air aje (santan pekat)
- kak sya guna Sepeket Santan ori dari Pasar yg frozen. That's about 1.5biji Santan pekat, no air.
kecilkan api & jaga semuanya hingga daging empuk. Tambah air hampir secawan kalau kurang empuk.
setelah empuk, masukkan kerisik, air asam jawa (optional) garam & nisae secukup rasa.
atas api kecil/sederhana, semuanya secukup rasa & pecah minyak ... siap!
makan dgn nasi panas @ roti @ pulut kuning :) yummmmmm
kecilkan api & jaga semuanya hingga daging empuk. Tambah air hampir secawan kalau kurang empuk.
setelah empuk, masukkan kerisik, air asam jawa (optional) garam & nisae secukup rasa.
atas api kecil/sederhana, semuanya secukup rasa & pecah minyak ... siap!
makan dgn nasi panas @ roti @ pulut kuning :) yummmmmm
No comments:
Post a Comment