Sunday, September 14, 2008

Asam Pedas Daging (2 orang makan) - Tumis

asam pedas baru je masak ... nampak tak wap panas nya? hehehe





Tetiba je teringin nak makan asam pedas daging. Belum pernah makan lagi, biasanya makan asam pedas ikan. So Syana guna resipi yang sama, cuma ganti ikan dengan daging. I hope this works.

Bahan-bahan

200-250gm daging- dihiris

kisar semua sekali:
1/2 mangkuk correlle bawang merah
1 ulas bawang putih
2 hiris lengkuas
3 hiris halia
1 buah keras ditumbuk
5 biji lada hitam ditumbuk
1/2 inci kunyit hidup
5 biji cilipadi kampung (optional)
1/2 batang serai dihiris
1 sudu besar ciliboh (kalau terasa kurang pedas, boleh ditambah lagi)


1 -2 keping asam keping
1 labu bawang besar dimayam
minyak masak sedikit
air secukupnya
garam secukup rasa
secubit gula


Cara

  • panaskan minyak
  • tumis bahan kisaran hingga garing
  • masukkan secubit gula (jangan sampai terasa manis. petuanya untuk memerahkan tumisan)
  • masukkan daging & gaul rata serta goreng hingga air daging kering dan tumisan garing semula
  • masukkan air secukupnya
  • rebus hingga daging empuk
  • masukkan asam keping & biarkan hingga terasa masam yang dikehendaki & keluarkan
  • masukkan bawang besar
  • masukkan garam secukup rasa
siap!










Sebenarnya Syana demam ... nak makan benda masam ....




Verdict masa sahur: Hubby kata sedap! Yeay!

No comments: