Tetiba je teringin nak makan asam pedas daging. Belum pernah makan lagi, biasanya makan asam pedas ikan. So Syana guna resipi yang sama, cuma ganti ikan dengan daging. I hope this works.
Bahan-bahan
200-250gm daging- dihiris
kisar semua sekali:
1/2 mangkuk correlle bawang merah
1 ulas bawang putih
2 hiris lengkuas
3 hiris halia
1 buah keras ditumbuk
5 biji lada hitam ditumbuk
1/2 inci kunyit hidup
5 biji cilipadi kampung (optional)
1/2 batang serai dihiris
1 sudu besar ciliboh (kalau terasa kurang pedas, boleh ditambah lagi)
1 -2 keping asam keping
1 labu bawang besar dimayam
minyak masak sedikit
air secukupnya
garam secukup rasa
secubit gula
Cara
- panaskan minyak
- tumis bahan kisaran hingga garing
- masukkan secubit gula (jangan sampai terasa manis. petuanya untuk memerahkan tumisan)
- masukkan daging & gaul rata serta goreng hingga air daging kering dan tumisan garing semula
- masukkan air secukupnya
- rebus hingga daging empuk
- masukkan asam keping & biarkan hingga terasa masam yang dikehendaki & keluarkan
- masukkan bawang besar
- masukkan garam secukup rasa
Sebenarnya Syana demam ... nak makan benda masam ....
Verdict masa sahur: Hubby kata sedap! Yeay!
No comments:
Post a Comment