Sunday, June 19, 2016

Kuih sagu @ bronok

1c sagu merah/putih
2.5c air
1/2c gula
1tbsp sirap ros
1 helai daun pandah
Kelapa parut
Garam

- didihkan air
- masukkan sagu
- kacau rata hingga biji putih hampir hilang
- masukkan gula, pandan & sirap ros - gaul rata
- masukkan semua ke dlm bekas & kukus utk 10-15min

Sementara itu ... kelapa parut + sedikit garam dan dikukus. Ini utk elak kuih basi.

Setelah dikukus, basahkan bekas/loyang & masukkan sagu tadi. Sejukkan sblm diletak dlm fridge supaya senang dipotong. Gaul dgn kelapa parut & hidang.

* tak perlu kukus. Boleh masak hingga sagu masak
*loyang dibasahkan supaya senang nak keluarkan
*keluarkan daun pandan sblm masuk loyang

Dari blog resipicitarasawan

Saturday, June 18, 2016

Piza base tati

4 pizza base (Tati)
500gm breadflour
Abit of salt
3tsp instant yeast
2tbsp oil
1cair suam
1. Mix flour n salt. Disslove yeast dlm 1 cawan air suam
2. Masukkn oil dlm yeast mix. Pastu combine dgn tepung n salt td
3. Knead until the dough jadik elastic gitu
4. Buat bentuk ball n masukkn dlm oiled bowl. Cover dough. Leave it for 1 hr.
5. Preheat oven 180c.
6. Divide dough into 4, pastu roll or press2 pakai tangan buat round pizza. Pastu grease baking sheet n bubuh pizza n letak toppings
Bakar. After 20 mins dlm oven u check dh masak ke belum k. 15 mins pun bleh u check ya. Kalau oven u panas sgt, bleh reduce temp to 170c
Kalau u nak sikit, buah haf portion je pun cukup

Beefstick meatballs

Meatballs
- dgg kisar
- daun sup/bwg hiris halus
- bwg besar cincang
- garam
- pepper
- telur
- tpg gandum
(kalau buat burger, letak breadcrumbs)
- goreng masak tapi jgn garing sgt

Kuah
- tumis garlic ginger tumbuk
- add water
- add a dash of cinnamon
- tomato sauce
- kicap manis/masin
- add fresh tomatoes wedges + large diced big onion
- add capsicum, carrot, celery - celur
- secukup rasa & add cornflour slurry

Friday, June 17, 2016

Lepat pisang mama

Pisang dilenyek - 1 sikat
Gula merah parut - 1 kerek
Gula putih - 1 sudu makan
Garam
Santan pekat (1 sikat pisang, 1 biji kelapa)
Sagu putih kecik 1.5tbsp

Daun pisang

Kukus sampai masak

Monday, June 13, 2016

Serikaya ubi

Sukatan guna mangkuk sup corelle.

1 mangkuk melimpah keledek parut
1 mangkuk santan pekat
12 biji telur sederhana
Gula merah pekat - 4 kerek + 1senduk gula pekat
Bunga cengkih 3-5 kuntum
Garam secukup rasa

- gaul nisae with eggs sebati tapi jgn dikepuk
- add in santan & garam skit
- mix well - jgn kepuk
- add in the ubi & cengkih
- kukus sampai semua bahagian naik
- angkat. Chilled. Serve cold 😋😋😋